Kalčki

Kalčki

Zdrav obrok s hranljivimi kalčki 

Kaljewnje semen lahko rečemo z drugo besedo tudi sobno vrtnarjenje, ki ni odvisno od vremena in drugih dodatnih dejavnikov. Gre namreč za prehransko samooskrbo, ki jo izvajamo doma v kuhinji in za katero ne potrebujemo prav veliko prostora. So ena redkih vrst hrane, kjer is kakovostnih semen pridobimo kakovostno hranljivo živilo v najkrajšem času, z zelo malo truda, energije in pripomočkov.

Z uživanjem kalčkov bomo v telo vnesli visoko prehransko vrednost, saj se moč semena s kaljenjem povečuje.

Bogastvo semen

Semena vsebujejo minerale, vitamine, beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate (škrob). Ko so semena izpostavljena določeni primerni temperaturi, zraku in vlagi, se zgodijo kemijske spremembe in semena vzklijejo, pri tem pa se sprosti močna energija. Ti poganjki se imenujejo kalčki, ki jih kalimo le toliko časa, da se razvijejo klični listi iz semen. Kalčke pridobivamo iz različnih vrst semen on katerih so najbolj primerna: semena lucerne, kreše, rukole, redkvice, mungo fižola in še mnogo vrst.

Kako uporabiti kalčke?

Kalimo lahko različna semena in tako pridobimo različne vrste kalčkov, ki bogatijo našo jed. Zabavajte se skupaj z otroki in poskusite kaliti različne vrste. Kalčke lahko potresemo po solatah, juhah, zelenjavnih jedeh, namazih, prigrizkih. Domišljija je vaša.
Kalčki so najbolj primerni za uživanje v zimskem času, saj je takrat premalo sveže zelenjave in sadja. Tudi če kupimo zelenjavo v trgovini, najverjetneje že dolgo stoji na policah in nima visoke vrednosti hranil. Velikokrat pa je tudi zamrznjena, kjer izgubi svojo prvotno vrednost.

Kako pripravimo kalčke za kaljenje?

Predlagamo, da preizkusite več različnih semen, da boste ugotovili, kaj vam prija. V kompletu "Kalilnik za pripravo kalčkov" boste našli 2 steklena kozarca z mrežico, semena lucerne in mungo fižola. Pripravite semena po tem postopku: 

Priporočamo ogled VIDEO

🌿 Semena najprej namočite v vodo tako, da jih stresete v kozarec z mrežico.
🌿 
V vsak kozarec namočite vsako vrsto semena posebej.
🌿 Nato vodo odlijte, da so semena samo navlažena.
🌿 
Oba kozarca z mrežico postavite v hladilnik, da semena začnejo kaliti od 1 do 3 dni.
🌿 Kalčke morate vsaj 2x dnevno dobro splakniti s tekočo hladno vodo. Pri tem bodite pozorni, da izpirate toliko časa, da je voda bistra (ne sme biti motna).
🌿 Nato vodo zopet odlijete toliko, da so semena samo navlažena (ne smejo stati v vodi).
🌿 
Po nekaj dneh bodo vzklili kalčki, odvisno od vrste semen. Pred uporabo jih vedno dobro sperite z vodo.

Kalčke lahko tudi shranite tako, da vodo odtečete in v zaprti posodi shranjujete v hladilniku le nekaj dni. Porabite jih čimprej oz. najkasneje v roku 5 dni.  

Kje kaliti?

Semena za kaljenje lahko postavimo v kozarce, sklede, pladnje, globoke krožnike ali pa uporabimo posebne kalilnike v več etažah ali kozarcih z mrežico.
V kozarcih kalimo semena, ki se ne obdajo s sluzjo. Primerno je, da so kozarci med kaljenjem postavljeni poševno, saj je površina kaljenih semen anjvečja in do njih pride vče zraka in svetlobe. Najbolj uporabni so kozarci z mrežastim pokrovom. 

Kaj gre lahko kaj narobe?

Kalčki najbolje uspevajo pri sobni temperaturi ali v hladilniku. Previsoka temperatura jih preveč segreje in se razvije plesen, prenizka pa lahko kaljenje upočasni. Pri tem je pomembno tudi zračenje. Če ga je premalo potem se kalilnik zarosi in imajo kalčki neprijeten vonj. Če imajo kalčki zatohel vonj pomeni, da nekaj semen gnije, zato niso primerni za uživanje. Zato je skrb pri pripravi kalčkov izrednega pomena.

Shranjevanje kalčkov

Kaljena semena oz. kalčke shranjujemo v zaprti posodi in jih moramo uporabiti v 5 dneh. Pred uporabo jih vedno speremo, šele nato uživamo v jedeh. 

Kalčke lahko tudi posušimo, jih zmeljemo in uporabimo kot zelišča k jedem.

Z redno uporabo kalčkov si boste okrepili telo, saj vsebujejo številne hranljive snovi. Poleg tega je priprava zelo enostavna in hitra. Dober tek.

Preveri več vsebine