Kalčki - pridelajte vitamine sami doma

Kalčki - pridelajte vitamine sami doma

Kalčki imajo prvovrsten okus in so bogati z vitamini  

Se zavedate, da lahko tudi vitamine pridelate doma in jih imate vsak dan na dosegu?

Poleg tega so še sveži, hranljivi in dajo poln okus jedem. Govorimo o kalčkih, kjer se lahko razvije tudi do 500% več vitaminov, kot jih je v nekaljenih semenih.

Ja prav ste slišali....

S kaljenjem semen se od 3 do 4 krat povečajo vse hranljive vrednosti. V semenu se prebudijo celo tiste snovi, ki jih je zelo malo, nato pa jih v kalčku najdemo v velikih koncentracijah.

Kaljenje semen je naravni postopek, kjer narava sama poskrbi za hiter in zelo koristen čudež. Semena pri določeni temperaturi, zraku in vlagi začnejo kaliti zaradi naravnega kemijskega procesa in iz semena zraste kalček že v nekaj dneh. Kaljenje je odvisno od dobrih pogojev okolja v prostoru in velikosti semena različnih vrst.

Vse več je navdušencev in gurmanov, ki radi pripravljajo kaljeno hrano v domači kuhinji. Trend kaljenja semen je v porastu in verjamemo, da se bo to samo še stopnjevalo. Pri tem pa je potrebno upoštevati določene pogoje za uspešno kalitev. Pozanimajte se o celotnem postopku kaljenja semen, saj se v drugačnem primeru lahko zgodi, da semena ne bodo vklila, lahko zgnijejo ali pa se pojavijo škodljive bakterije.

Celoten postopek kaljenja semen si lahko ogledate VIDEO

Kaljenje semen doma

Pri postopku kaljenja semen je zelo pomembna higiena ter pogoji v času kaljenja. Ne potrebujemo veliko orodja, prostora in denarja, temveč je dovolj dobra volja, svetloba, vlaga in prostor na okenski polici (lahko tudi v hladilniku).

Mogoče boste na začetku potrebovali malo vaje in testiranja, da se naučite vse postopke pravilno. Če vam kaj ne uspe, nikar ne obupajte, gre za zelo edinstveno pridelavo in ko boste znali vse o tem kaljenju, boste zelo zadovoljni in narava vas bo poplačala. Tako si lahko pridelate svoje vitamine, ki so zrasli na okenski polici ali v hladilniku. Naučite se kaliti različna semena, saj imajo različne okuse in se zaradi njihove velikosti čas kalitve tudi spreminja.

Za kaljenje se uporabljajo najrazličnejši kalilniki, ki so različnih oblik, velikosti, materiala. Pred uporabo najprej preverite kateri kalilniki so primerni za določena semena, saj prav vsa ne morete kaliti v vseh kalilnikih.

Naj vam bo v zabavo in učenje......

So kaljena semena bolj zdrava kot nekaljena?  

Običajna nekaljena semena imajo v sebi določene snovi, ki pozitivno delujejo na naše telo. V sebi skrivajo različne hranljive snovi, kjer je lahko koncentracija določene snovi zelo majhna. Seveda so takšna semena zdrava za prehranjevanje, ni pa nujno, da vsebujejo dovolj velike količine zaužitih snovi. Pri gojenju kalčkov imamo to dvojno prednost, da lahko uživamo samo seme in tudi vse hranljive vrednosti, ki so zrastle v kalčku. Mad kaljenjem se bo marsikatero hranilo nekajkrat povečalo ter imelo boljši biorazpoložljivost.

Kalčki so idealni za zdravo prehranjevanje

Kalčki ne vsebujejo veliko kalorij, saj so vzgojeni iz vode in vsebujejo samo še hranila, ki so prvotno v določeni vrsti semena: vitamine, minerale, vlaknine, beljakovine, antioksidante, maščobne kisline. Tako so kalčki primerni tudi za shujševalne diete, lahko jih dodate vsakodnevnemu jedilniku. Najbolj ustrezajo jedem kot so solate, namazi, testenite, narastki, omake, juhe.

Pripravite kaljenje semen za mungo fižol

Mungo fižol spada med stročnice in vsebuje velik del beljakovin, ne vsebuje pa olja. Imajo svež in hrustljav okua in so zelo popularni v azijski kuhinji. So bogati z vitamini A, C in E, železom, kalcijem, kalijem, magnezijem in fosforjem.

Kako vzgojimo kalčke mungo fižola?

🌿 Semena speremo pod tekočo vodo ter odstranimo vse morebitne nečistoče.
🌿 Oprana semena dajte v steklen kozarec in dodajte vodo toliko, da so vsa semena prekrita z vodo. Lahko uporabite kalilnik semen (kozarec z mrežastim pokrovom).
🌿 Kozarec lahko zaprete z mrežastim pokrovom ali tanko gazico ter jo pritrdite z elastiko.
🌿 Semena namakajte vsaj 12 ur; čas pa je odvisen od velikosti semen.
🌿 Ko so semena nabreknila, odstranite vodo. Tudi nenabreknjena in poškodovana semena odstranite. Nato jih še enkrat sperite s tekočo vodo.
🌿 Nabreknjena semena v kalilniku oz. kozarcu zaprite s mrežastim pokrovom in obrnite postani, da voda odteče. Semena lepo razporedite po kozarcu, da bo dobro zračenje.
🌿 Semena bodo vzkalila v naslednjih petih dneh. Vendar morate vsak dan vsaj 2-krat semena splakniti s vodo.

Iz ene skodelice semen mungo fižola lahko pridelate od 200 do 300 gramov kalčkov. Hraniti jih morate na hladnem, v hladilniku in porabiti v nekaj dneh. Pred uporabo jih vedno še enkrat splaknite z vodo, saj s tem odstranite morebitne strupene snovi, ki med kaljenjem niso povsem izginile. V kolikor opazite, da postenjo rjavi in oveneli, jih nikar ne uživajte.

Z uživanjem kalčkov boste poskrbeli za zadosten vnos potrebnih mineralov, vitaminov in ostalih hranil v telo za dobro počutje in izboljšanje imunskega sistema. Čas in trud, ki ga boste vložili v gojenje kalčkov bo bogato poplačano.

Preveri več vsebine